Op vliegvelden waar je met budgetmaatschappijen goedkoop naartoe kunt vliegen, betaal je soms schrikbarend veel voor een taxirit naar je hotel of airbnb. Maar wie een klein beetje moeite doet en even zoekt, kan goedkoop met het openbaar vervoer.

De verschillen in kosten tussen de taxi en het ov zijn groot. Op bepaalde luchthavens kost een taxiritje naar het centrum soms wel 100 euro of meer. Zo kan je voor een paar tientjes van Amsterdam naar Milaan Bergamo vliegen, maar kost een taxi naar hartje Milaan je maar liefst 105 euro. Een busrit kost daarentegen slechts 6 euro. 

Dat blijkt uit onderzoek van vliegveldinfo.nl en Airmundo.com, die onderzochten hoe duur taxiritten naar het centrum zijn bij de 50 drukste vliegvelden van Europa.

De vliegvelden Bergamo, Londen Stansted Airport en Londen Luton Airport worden veel gebruikt door goedkope carriers als Ryanair, EasyJet en Wizz Air. Bij bijvoorbeeld Luton Airport, 55 kilometer vanaf het centrum van Londen, betaal je 99 euro voor een taxiritje. De trein nemen kost er 17 euro. Bij Zürich, amper 12 kilometer van het centrum, kost het je 63 euro om een taxi te pakken. De tram of bus kost 5,60 euro. 

“Daarmee zijn reizigers die zich laten leiden door goedkope ticketprijzen vaak duurder uit”, zegt Guus Wantia, oprichter van beide vliegveldsites. “Als je alleen maar naar een ticket kijkt en daarna pas naar zaken als huurauto’s, taxiprijzen of parkeerplaatsen, heb je kans dat je fors meer moet uitgeven.”

Tien keer zo goedkoop naar Amsterdam

Een snelle inventarisatie van RTL Z leert dat je van Londen Stansted voor 20,50 euro met de trein in het centrum staat. Een busrit, waarbij je iets langer onderweg bent, kost 8,70 euro per ticket. De taxitrit (63 kilometer) kost 104 euro.

Vanaf ons eigen Schiphol, te vinden op plek 13 van de ranglijst met dure taxiritjes, kost het gemiddeld 45 euro om in het centrum te komen met de taxi. Voor 4,50 euro stap je uit op Amsterdam Centraal, op een steenworp van de Dam.

Wantia merkt nog op dat het in sommige gevallen wel degelijk verstandiger kan zijn om met de taxi te gaan. Dat is bijvoorbeeld het geval als iemand slechter ter been is of veel bagage heeft en voor de deur afgezet wil worden.

Soms is de taxi voordelig

En soms ben je gewoon voordeliger uit met de taxi. “Zeker in vliegvelden in Oost-Europa kan het soms geld schelen”, zegt Wantia. “Als je met drie of vier mensen naar de stad gaat, is de taxi niet heel duur.”

In Antalya (8 euro), Warschau (9 euro) of Boekarest (10 euro) betaal je bijvoorbeeld niet veel voor een taxi. Deel je een taxi met vier personen, dan wordt de prijs nog lager.

“Wij adviseren mensen om altijd naar het totaalplaatje te kijken”, zegt Wantia. “In Oslo heb je twee vliegvelden, rondom Londen zes. Dan is het de moeite om te kijken hoe duur de transfers zijn, wat het kost op andere data en wat slim is.”